Hooggevoeligheid

Of je hooggevoelig bent hangt af van een aantal factoren. Misschien lees je dit als je al weet dat je hooggevoelig bent. Maar misschien ben je nog aan het zoeken en denk je dat je misschien wel hooggevoelig zou kunnen zijn. Op deze website kun je een test doen om te kijken hoe gevoelig je bent.

Bij een Highly Sensitive Person (HSP), een Hoog Sensitief Persoon of een hooggevoelig persoon verwerken de hersenen informatie grondiger dan bij een gemiddeld persoon. Het is geen ziekte, het is een karaktereigenschap. Als hooggevoelige ben je gevoeliger voor indrukken en neem je subtieler nuances waar dan een gemiddeld persoon. Je bent gevoelig voor prikkels van buitenaf. Van alle personen op de wereld is ongeveer 15 tot 20 procent hooggevoelig. Hooggevoelige personen hebben kenmerken die als kwaliteiten kunnen worden ingezet in het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat je je goed in anderen kunt verplaatsen tijdens een werkoverleg. Ook het aanvoelen van een probleem van een vriend/vriendin en ervoor diegene zijn als hij/zij dat nodig heeft. 

Maar hooggevoelig zijn heeft ook zijn valkuilen die vaak als last worden ervaren: Je kunt zo in een ander opgaan, dat je jezelf verliest. Hierdoor kun je je niet lekker in je vel voelen en raak je snel vermoeid. Of af en toe zou je wel een paar dagen willen afzonderen; maar dit is lastig, omdat het leven gewoon doordraait. Het kan ook zijn dat je zo perfectionistisch bent dat je de lat voor jezelf veel te hoog legt. Hierdoor kun je niet meer goed functioneren in het dagelijks leven, creëer je faalangst of kun je zelfs overspannen raken of een burn-out krijgen. Praktijk IN-JOY kan je helpen om met deze valkuilen van het hooggevoelig zijn te leren omgaan en door je bewust te maken van jezelf.